Followers

Pages

Wednesday, September 8, 2010

meh cni.saye masak lg! (^_^)


ape lg yg boleh dibuat kat rumah.masak je la yg plg best pn.hhuhu..smlm ingt nk update trus tp kepenatan plak.now only i get the chance to update.

at first,we had no idea wat to have for buka puasa.then ada ikan jenak.fikir2 blk mcm dah quite some time x mkn ikan msk sweet sour.so here we go.

ni ikan jenak msk sweet n sour.

goreng ikan dulu.up to u nk garing2 ke..x garing sgt ke.

then tumis halia.sket je halia.agak2 je.smpi naek bau.

then mskkan bwg putih.tumis.

bwg merah/bwg besar sket.tumis lg.

then mskkan air sket.jgn byk sgt..

bila bnda yg ditumis tu dah naek bau,mskkan sos tomato dllm 2 sudu besar.

then mskkan sos cili.sama je dgn sos tomato td.tumis lg.sampai mcm warna bertukar.

now,msk air.biarkan smpi mendidih.

mskkan carrot.biarkan lame sket sbb carrot keras.so nk bg die lembut,kn la tggu lame sket.

then mskkan cili padi pada sape2 yg ske pedas.yg x ske xyah mskkan.then mskkan tomato.if rasa2 kuah mcm cair,amek tepung jagung sket,campur dgn air then mskkan.nnt kuah jadi pekat sket.

then mskkan sayur.i prefer sayur sawi baby.yg kecik2 tu.tp if u guys ske sayur laen boleh je..x kesah pn.huhu.

then mskkan bwg,ptg besar2..ingt,sayur jgn biar lame sgt.nnt layu,x sedap.

then mskkan daun bwg ngn daun sup.

kacau dan angkat.siram(siram ke?xtaw la bahasa ape aku pakai nih)kuah atas ikan yg da goreng td.WALAAAA!!!!!

senang je nk msk ikan sweet n sour ni rupenye.hoho.

n for the dessert,we had puding roti caramel.ni mmg first attempt ni.eh,td yg ikan tu pn same.hoho.mule2 mcm klaka je kn tgk resepi mcm tah pape.last2 jadi n sedap.terbaek wok!! ^^

ni puding roti caramel.amek2.input2!masuk dlm otak.haha! ;p

mula2 amek roti.koyak kecik2.ni aku buat utk 4-6 org mkn.aku gune setengah buku roti je.roti yg kecik ye.bkn yg jumbo pack tu.klo korg nk lg sedap n nice.potong la yg tepi2 roti tu.aku pemalas.hehe.. ;p

sementara tu,rebus air dlm tmpt nk kukus tu..

yg ni bhn2 nk cmpur dlm roti :

  1. 1/2 tin susu cair(nk lbey pn xpe)
  2. 1/4 cawan gula
  3. fruit cocktail nye air buah.
  4. tepung castard 2 sudu besar
  5. telur 2 biji
  6. 1/2 sudu teh esen vanilla
campurkan semua tu dlm roti td.kacau kasi rata.ini hasil die.

dah siap yg tu,cairkan gula dlm loyang kecik yg nk ltk dlm tempat kukus tu.aku guna 1/4 cawan gula je.x ske manis2.nnt skt gigi.hehe.

nnt gula tu jadi kaler nih.

td yg dah kacau2 tu.balut dgn plastik glaze nipis.so that nnt air kt penutup periuk kukus tu x menitik msk dlm korg nye pudding.

pastu tuangkan roti tu sme dlm loyang yg ada gula yg dah dicairkan tu.pastu setting periuk kukus.

taraaaa~~~da siap! ^^

pastu amek buah dari fruit cocktail td..susun2 la atas puding korg..puding tu nmpk mcm brown sbb aku terbalikkan.huhu..hias sket2..n m done! ^^

potong kecik2..bg2 la jiran sebelah..hehe..

hasil yg mengagumkan.(msk bakul angkat sendiri..heh).hari ni nk wat caramel cheese pudding plak!woohooo!!! ;))

E N D
Post a Comment