ni lah ilmu baru.yg x brp nk baru la actually.tp selama ni wat kuew tiaw basah.kali ni wat kuew tiaw goreng kaler merah menyala.pedas! :D
mula2 mskkan bwg merah/besar and bwg putih.make sure bwg putih lg byk dari bwg merah ye.then mskkan cili kisar.tumis.
nnt jadi mcm ni.merah kan?
lepas tu,masukkan udang.i prefer udang compared to daging ke pape ke.so ni pn optional.cuma kn make sure..pape pn mskkan bahan2 basah dulu.if nk msk fishball,masukkan after udang ni da nk msk.
lepas tu mskkan sayur.sawi kecik sedap klo masuk dlm kuew tiaw.but if nk replace dgn taugeh pn sedap jugak.
then masukkan kuew tiaw.letak garam sket,gula secukup rasa.kalo yg guna ajinamoto,letak la ye.saye x guna aji.kacau sampai agak2 dah okay semua.angkat.hidang.
TARAA!!!!!!!!!!! (^_^)
nota tapak kaki : my dad ckp sedap.tp masin sket.slmt mencuba! :D
ni pulak resepi turun temurun family.sepanjang 23 taun saya hidup ni,x pnah lg saya g umah org mase raye jumpe kueh raye camni.i asked my mom where did she get the recepi.die ckp dari makcik die dulu.zmn tok kaduk.hehe.ni mcm ala2 kerepek.buatnya leceh sket.tp mmg berbaloi.boleh jadi snack.bila once dah start mkn,x boleh berenti.
mula2 masukkan tepung ubi n tepung gandum.nisbah tepung ubi n tepung gandum is 2:1.kitorg buat 3kg smlm.penat gile menguli.heh.
potong daun bwg.x halus2 pn xpe.tp jgn la kasar sgt plak.daun bwg saya ptg dlm 2 genggam penuh.sbb saya buat 3kg.huhu.
then ptg bwg merah,saya buat 1kg bwg merah.campurkan semua skali dlm tepung td.
nota tapak kaki : bwg klo lg byk lg sedap.
pastu,blend lada hitam,masukkan sket dlm adunan tepung td.
jadilah mcm ni.pastu korg kena uli tepung ni smpi jadi seketul2.
cara nk uli :
amek 3 sudu cili giling,campurkan dgn air msk.letak garam secukup rasa.
uli guna air cili td.
sampai jadi mcm ni.jgn uli lembik sgt sbb lepas ni nk ptg.klo lembik sgt nnt susah.
(^_^)
SELAMAT MENCUBA!
;)
2 comments:
woaahhh.~
kuih raya yg menarik.~
ahaaa~~~sila la cuba2...my family dah quite bosan with ordinary kuih raya..dats y kitorg buat kuih ni..slmt mencuba! :D
Post a Comment